Darázs irtás tavasszal – 8 kérdés és válasz

Darázs irtás cikkek

Darázs irtás tavasszal – 8 kérdés és válasz

Itt a tavasz, éled a természet! Egy kert, ha szépen karban van tartva, akkor mindig élő, lélegző terület, többek közt azért, mert a növények mellett izgő-mozgó élőlények is benépesítik, elsősorban rovarok, hisz egyébként is ők vannak a legnagyobb számban jelen a bolygón. Statisztikailag törvényszerű tehát, hogy ahol fű, virág, fa van, ott repülő, mászkáló apróságok is feltűnnek.

Egy részük ártalmatlan, mások hasznosak, vannak köztük irritálóak, és persze akadnak veszélyesek is. Utóbbiak közül a legjellemzőbb a darázs, mely képes egészen megkeseríteni a zöldben tartózkodást.

Vajon mennyire kell idén a darazsaktól, darázsinváziótól tartanunk? Az utóbbi években jelentősen megnőtt a darazsak száma Magyarországon. A globális felmelegedés pozitív hatással van a szaporodásukra. Összeszedtünk 8 kérdést, ami leggyakrabban felmerült 2024 tavaszán a darázs irtással kapcsolatban.

darázsirtás darázs irtás darázs bogárirtás bogár irtás kártevőirtás kártevő irtás rovarirtás rovar irtás rovarirtó cég biztosirtás biztos irtás

1. Mi a különbség a méh és a darázs között?

Míg a méhek általában a méhészek gondozása mellett kaptárakban élnek, addig a darazsak gyakran jelennek meg környezetünkben és fészkelnek ott, ahol nem számítunk rájuk. Bár találkozhatunk új otthont kereső méhrajjal is, de ez ritkábban fordul elő. A darazsak bárhol képesek új kolóniát létrehozni, nagyon rövid időn belül akár focilabda nagyságú fészkek is kialakulhatnak, amelyek potenciálisan veszélyesek az ember számára. Olyan helyeken szeret letelepedni a darázs, ahol nem veszik észre azonnal.

Összességében a méhek társas lények, amelyek nagyrészt a méz előállítására és a kaptár fenntartására összpontosítanak, míg a darazsak általában magányosabbak és kevésbé specializáltak. A darazsak potenciálisan veszélyesek a méhekre, gyakran támadják a méhrajokat vagy a kaptárakat, hogy megpróbálják ellopni a mézüket vagy más erőforrásaikat. Ez a viselkedés főleg akkor fordul elő, amikor a darazsak élelemhiányban szenvednek vagy amikor megpróbálnak könnyű zsákmányt találni.

2. Mi a darázs haszna?

A darazsak a méhek rokonai, de megítélésük sokkal rosszabb, a méheknek ugyanis érthető módon elnézzük a szúrásokat és az irritáló döngicsélést a méz, és az ökológiailag roppant fontos szerepük miatt. A darazsak nem tudnak ilyesmi jótéteményekkel dicsekedni, viszont szúrásuk fájdalmas, egyes fajok pedig nagyméretű fészkeiket a ház közvetlen közelébe telepítik, ami agresszív természetükkel párosítva fokozott veszélyt jelenthet. Nehéz őket elűzni, de nem lehetetlen, a probléma pedig szinte mindennapos. Ha nincs más hátra, mint a darázs irtás, segítségére lesz a https://biztosirtas.hu/ csapata!

darázsirtás darázs irtás darázs bogárirtás bogár irtás kártevőirtás kártevő irtás rovarirtás rovar irtás rovarirtó cég biztosirtás biztos irtás

3. Melyek a legelterjedtebb darázs fajták hazánkban?

A darazsak számos alfaja közül nálunk a kecskedarázs, német darázs és a lódarázs elterjedtek. Megjelenésük a méhekhez hasonló, sárga-fekete csíkos potrohuk van, előbbi körülbelül 18-20 mm-re nő meg, míg a lódarázs 35 mm is lehet, innen az elnevezés. A kecskedarázs tápláléka a gyümölcsök leve, a kisebb rovarok, de a döghúst is fogyasztják, így ahol gyümölcsfa és szerves hulladékot is tartalmazó szemeteskuka van (ez a kertek döntő részére igaz), ott jó eséllyel előfordulnak.

4. Mit tudunk a lódarázsról?

A lódarázs (Vespa crabro) költőien szólva a rovarvilág orgyilkosa, a méhekkel ellentétben fullánkja visszahúzható, mérge erős, fájdalmat, viszketést okoz, szélsőséges esetben heves allergiás reakciót is kiválthat. Ragadozó állat, rovarokkal táplálkozik, többek közt a méheket is megtámadja, ezért méhészetek közelében sem népszerű, ugyanis nagy károkat okozhat a családokban.

darázsirtás darázs irtás darázs bogárirtás bogár irtás kártevőirtás kártevő irtás rovarirtás rovar irtás rovarirtó cég biztosirtás biztos irtás

5. Miért veszélyes a lódarázs csípése?

A lódarázs az áldozatait „leszúrja”, majd testüket széttépi, és csak a fehérjedús részt, a tort viszi és fogyasztja el. A lódarázs rossz szomszéd, a fészek zargatását azonnali ellentámadással torolja meg, de az egyes példányok, ha veszélyben érzik magukat, önállóan is támadnak, a csapkodás, hessegetés csak feldühíti őket. A lódarázs agresszív természetét mutatja, hogy olykor ok nélkül is támadásba lendül. A darázsfészekben több ezren is lehetnek, így egy házfalra telepedő kolónia hosszú és keserű háborút jelent. A tömeges támadás, a fájdalmas csípés és az ezek által előfordulható allergiás reakciók miatt a lódarázs jelenléte veszélyes az emberekre. A rovarirtó cégek sokrétű darázs irtás tapasztalattal rendelkeznek, mint pl. a Biztos Irtás szakemerei, akik a következő módszerekkel állnak szolgálatára: https://biztosirtas.hu/darazsirtas/

6. Hogyan védekezzünk a lódarázs ellen?

A lódarázsfészek a legtöbb esetben a falban, vagy a padláson, védett, eldugott helyen található. Előfordul, hogy kívülről egy kis méretű fészeknek tűnik, azonban a fal mélyén több ezer lódarázs is lapulhat. Felvenni velük a harcot szakértelem és megfelelő védőruházat nélkül életveszélyes! Érdekesség, hogy a fészek föld alatt is lehet, főképpen puha, porózus talaj esetében. Ilyenkor a bejárat körül lézengő rovarokra mezítláb rálépve különösen fájdalmas élményben lehet részünk. Önálló megoldás helyett kérjen rovarirtásban jártas szakértői segítséget: a Biztos Irtás csapatának darázs irtás tapasztalatával Ön is végleg megszabadulhat a problémáktól, csatlakozzon az elégedett ügyfelek köréhez: https://biztosirtas.hu/#velemenyek

darázsirtás darázs irtás darázs bogárirtás bogár irtás kártevőirtás kártevő irtás rovarirtás rovar irtás rovarirtó cég biztosirtás biztos irtás

7. Mit tudunk a német darázsról?

A német darazsak (Vespula germanica), ezek a másfél centis hártyásszárnyúak szinte mindig a földbe vagy legalábbis annak közelében építik gömb alakú fészkeiket. Ezért is könnyű szó szerint beléjük botlani. Ami nem ígér sok jót, mert rettentően bepöccennek, ha miattunk akár egy társuk is elpusztul a sokezres családból, és azonnal bosszúhadjáratba kezdenek.

Kevesebb eséllyel fészkelnek be hozzánk, pontosabban a házunkba, raktárépületünkbe, ha résmentesítjük a falakat, a tetőt. Ugyanakkor, ahol rést találnak, oda szívesen befészkelik magukat: ilyen kedvelt helynek számítanak például a régi építésű parasztházak nádtetős padlásai, sőt, az új építésű házak gipszkarton- és szigetelési anyagait is könnyen átrágják. Az átrágott anyagokon keresztül pedig érzékelik a lakásból beszűrődő fényt, oda bejutva akár néhány másodperc alatt ellephetik a lakást.

8. Mi a teendő, ha darázsfészekkel találkozunk otthonunkban?

Ha azt vesszük észre, hogy egy helyen gyakori a darazsak mozgása, ott bizony fészeknek kell lennie. A szemmel nem látható fészkek nagysága egyébként elérheti akár a két métert is. Ha kezelhetetlen mértékű az invázió, nincs más megoldás, szakembert kell hívni. A rovarirtó cégek többféle darázs irtás megoldást is kínálhatnak, tekintse meg a Biztos Irtás árlistáját: https://biztosirtas.hu/arak/

 

Szívesen állunk a segítségére, hogy hatékony megoldást nyújtsunk a problémájára, keressen bizalommal telefonon:

70/303-02-77

 

Vagy küldjön egy üzenetet, a következő kérdőív segítségével:

 

Bővebben a darázsirtásról, darázs irtás árak:

https://biztosirtas.hu/darazsirtas/

BIZTOS IRTÁS: ROVARMENTES OTTHONOK, NYUGODT ÉJSZAKÁK!

Kövessen bennünket a Facebook-on: https://www.facebook.com/biztosirtas

Ágyi poloska irtás

Az ágyi poloska terjedésének főbb okai:

  • ellenállóvá váltak a legtöbb rovarirtó/ biocid szerrel szemben
  • nagyon jól rejtőzködnek
  • növekvő utazási szokások
  • népszerű a régi és használt cikkek árusítása

Az ágyi poloska gyakran utazik a poggyászban. Ezért nagyon fontos bizonyos óvintézkedések megtétele az utazás alatt és után.
Ezek a nemkívánt útitársak rendkívül képzett utasok, amelyek bőröndje, ruházatának minden zegzugát felhasználják arra, hogy bejussanak otthonába.

Bővebben >>

Csótányirtás

Az egyik legelterjedtebb kártevő rovarfaj. Egészségügyi kártevő. A kifejlett példányok elérhetik a 20-30 mm hosszúságot is. Vörösesbarna-fekete színű. Erős futólábai vannak. Legismertebb fajtái: konyhai csótány, amerikai csótány, német csótány. Szinte már csak az ember közelségében él.

Bővebben >>

Bolhairtás

Fényes testű, lapos, szárnyatlan, gesztenyebarna színű, ízeltlábú rovar.
Madarakon és emlősökön élősködik 2-4 mm hosszú.
Lábai erős karmokban végződnek, hátsó lábpárjai ugrólábak 5-10 cm magasra és 10-30 cm távolra is képes ugrani.
Az imágó kizárólag vérrel táplálkozik. Jóllakás után elhagyja a gazdatestet.
Fajtái: emberbolha, kutyabolha, macskabolha

Bővebben >>

Hangyairtás

Több, mint 12 000 fajuk ismert.
Mindenevő, közösségalkotó rovarok. Különleges életmódjuk, szervezett államuk, lenyűgöző építményeik, megvívott csatáik, vándorlásaik sok hasonlóságot mutatnak az emberi társadalmakkal.
Telepeikben (hangyaboly) több millió egyed él.

Gyorsan szaporodnak, tömeges jelenlétük gazdasági és egészségügyi okokból irtást kíván

Bővebben >>

Rágcsálóirtás (egér és patkány)

Komoly fertőzéseket terjesztenek, elszaporodásuk esetén a haszonállatokra, valamint az emberre is átterjedő járványok kialakulásában nagy szerepet játszhatnak.
Miközben az élelmiszert és takarmányt fogyassza, eközben szennyezi is. Nyálával, vizeletével, ürülékével fertőz, betegségeket közvetít az emberre. Az ember egészségére veszélyes fertőző agyhártyagyulladást és salmonellosist terjeszt.

Bővebben >>

Darázsirtás

A darazsak szívesen tartózkodnak az emberek környezetében, sűrűn előfordulnak padlásokon, ablaktokon, föld alatti fészkekben… Legfőképpen nehezen megközelíthető területeken helyezik el fészkeiket, hogy semmi se zavarhassa meg állandó tevékenységüket. Jelenlétüket főleg az év melegebb hónapjaiban tapasztaljuk.

Bővebben >>

Kullancsmentesítés

Pókszabású, ízeltlábú atkaféle szárnyatlan külső élősködő (ektoparazita)
1-6 mm nagyságú, lapos, sárgás-barna színű, 4 pár lábú vérszívó
A kullancs egy világszerte elterjedt vérszívó parazita, mely a gazdaállat vagy az ember vérével táplálkozik. Emberi és állati betegségek terjesztőjeként méltán hírhedt.

Bővebben >>

Ne a kártevők érezzék jól magukat
az ÖN otthonában!

Hívjon MOST!

+36703030277